Historisch gezien

Historisch gezien

Opgericht in 1875 in Deventer, Koninklijk sinds 1975!

De cricketclub Utile Dulci is opgericht door een aantal gymnasiasten o.a. J.R. Dickson Romijn, een Engelse jongen die een aantal jaren in Deventer woonde. Het is de oudste nog bestaande vereniging voor veldsport in Nederland. De naam is afkomstig uit een versregel van Horatius. “Utile Dulci” betekent: het nuttige met het aangename verenigen. De leden kwamen niet alleen van het gymnasium, maar later ook van de H.B.S. en van de  Middelbare Koloniale Landbouwschool die in 1912 in Deventer gevestigd werd. Door hun opleiding verspreidden zij zich over de hele wereld, waarvan het clubblad Het U.D. Kanon, dat vanaf 1916 verscheen, regelmatig melding maakte.

Het sportterrein lag van 1887 tot 1943 in de uiterwaarden van de IJssel, de Ossenweerd. Zeer opvallend op dit terrein was de kleedkamer op palen. Dit was nodig vanwege de regelmatig hoge waterstanden. Bij ieder doelpunt voor de club werd het kleine kanon afgeschoten. De naam van het clubblad is hiervan afgeleid. Van 1943 tot 1963 werd er gespeeld op het terrein Bergweide. De kleedkamer op palen markeerde ook dit terrein. Daarna was tot 1995 het terrein Koerhuisbeek het speelveld. In augustus 1995 werd de huidige accommodatie, “Het Schootsveld”, gelegen in Deventer-Oost door de club in gebruik genomen. Op dit sportpark maakt men gebruik van vier voetbalvelden,  twee cricketvelden en een trainingsveld ter grootte van een wedstrijdveld.

De voetbalsport kwam door een fusie in 1894 met Excelsior onder het vaandel van de vereniging. De cricketactiviteiten kwamen toen op een laag pitje te staan. Na een aanlooptijd werd U.D. een gerenommeerde eerste klasser in het oostelijke voetbal. In het seizoen 1907 -1908 verloor zij de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van Nederland van het Haagse Quick. Het doek voor U.D. in de eerste klasse viel in 1925. Pas in 1997 kwam de vereniging via de nacompetitie weer in de eerste klasse. In het seizoen 1999 - 2000 werd promotie naar de hoofdklasse bereikt. In 2004 volgt degradatie naar de eerste klasse. Ook de jaren daarna waren sportief weinig succesvol. Na nog twee degradaties speelt men in het seizoen 2012 -2013 in de 3e klasse.

De damesafdeling deed haar intrede in het seizoen van 1999-2000. De aanleiding was het opheffen van de toen bestaande Damesvoetbalclub “Puck”, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw behoorde tot de top van Nederland.

De cricketafdeling is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw weer gegroeid. Langzaam maar zeker stoomde de eerste selectie naar de hoofdklasse van de KNCB, met als hoogtepunt in 1990 het landskampioenschap. In dat jaar werd met zeven herenteams, één damesteam en vier jeugdteams meegedaan aan de cricketcompetitie van de KNCB. Dat de afdeling veel ups en downs kende blijkt uit het feit dat in 2003 slechts één team in de competitie speelde. Na de afsplitsing van een aantal cricket spelende leden in 2005, die verder gingen onder de naam C.C.Salland heeft de Kon.U.D. vanaf 2007 geen eigen senioren team meer in de competitie. De jeugd speelt samen met de jeugd van C.C.Salland in de competitie.

Ook de sporten hockey en atletiek zijn enige tijd door leden van U.D. beoefend. In 1909 werd U.D. lid van de Ned. Hockey Bond. In 1910 en 1911 stond het team in de halve finale om de zilveren hockeybal, maar verloor de eindstrijd. In 1971 vindt de laatste reünie van de hockeyers plaats. In datzelfde decennium werd atletiek beoefend. Van 1915 tot 1918 is op de verschillende afstanden van het hardlopen en door de estafette-ploeg het Nederlands kampioenschap behaald.

‘De band die bindt’ is het motto van de vereniging. Het slaat op de sjerp die op het U.D.-shirt is aangebracht.

De vereniging heeft momenteel  ca. 450 leden.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!