Uitslag COVUD-145 De Tweede Golf - Ronde 4: Finale & einduitslag

Uitslag COVUD-145 De Tweede Golf - Ronde 4: Finale & einduitslag

15 januari 2021 18:30


"Round-up COVUD-145 2de Golf: El Grande grijpt hoofdprijs. Fritz en El Oso ook op het podium!"

De 2e golf van de COVUD Online Pubkwis zit er op. De finale bestond uit een, naar blijkt goed te behappen, ronde waarin geografische en historische kennis aan elkaar moesten worden gekoppeld. In examentermen: de kans op compensatiepunten via het pretpakket. De scores waren dan zeker ook niet slecht! UD als club der alfa’s en gamma’s.

Weekwinnaars waren de Beer (‘El Oso’) van UD en Roepie jr (die hiermee zijn vader aftroeft!), met slechts 1 fout. De beer van UD bleek in elk geval slagvaardiger dan het gevaarte dat in de Kuip rondloopt. Of de krachtsinspanningen van deze kanonnen nog geleid heeft tot grote verschuivingen in het eindklassement leest u verderop. De laatste weekprijs is in elk geval voor hen. Er waren meer deelnemers die in de laatste etappe alles uit de kast haalden. Zes spelers, vooral usual suspects uit de top van het klassement, haalden 17 op 19. Goed, maar niet goed genoeg. Donald Trump is logischerwijs wat van slag, hij eindigde deze ronde dan ook roemloos als laatste.

En dan nu het eindklassement! Wie is de nieuwe pubquizkoning(in) van onze Koninklijke? El Grande is de naam. Vanaf dag een nam deze ‘grote’ (bescheidenheid is hem vreemd) de koers in feite in handen om deze koppositie ook niet meer af te staan. In ronde 4 consolideerde hij zijn ranking bovendien op solide wijze. Chapeau dus! Of we hierbij ook Wikipedia moeten bedanken blijft overigens de grote vraag. If not, dan is de parate kennis van El Grande dus zeker groots. De ‘Joop Zoetemelk’ van deze editie is Fitte Fritz geworden. Ja, wederom bereikt hij het podium. In editie 1 greep hij reeds het brons. Mocht er een derde editie komen (een ‘mutant’-versie zullen we maar zeggen), dan kunnen we de winnaar dus al aanwijzen (3-2-1). De prijzenkast aan de Slonninkweg is er klaar voor. Al zal Fritz naar wij vermoeden nog gelukkiger worden van een zege van zijn cluppie in de UFO dit weekend! Ten slotte de derde positie. Het podium is compleet met eerdergenoemde Jerry L Beer. Goed gedaan, Jerry!

Het groepje subtoppers dat nog hoopte een sprong te maken naar eremetaal kwam van een koude kermis thuis. De Roepies, wie is de mol en MMV moeten wellicht toch die extra hoogtestage overwegen. Alles uit de kast om in de volgende editie echt mee te spelen om de prijzen. Verder nog schokkende zaken in het eindklassement? Nou, het kader van UD liet niet echt van zich spreken. Onze bestuurders eindigden in de fletse middenmoot. En eerdergenoemde Trump zien we hier ook terug, net als o.a. Carlo van B. en Jan van der Kloet. Constante Cecilia kon haar eerdere podiumplaats van 2020 helaas niet herhalen, maar eindigde wel keurig in de top 10, net als Bettega en de familie Groen. Voor Bettega had er zeker meer ingezeten, maar hij ontbrak om onverklaarbare redenen in ronde 1.

Nu de antwoorden van de finaleronde:

 • Vraag 1. De rivier die tussen de stadions van Nottingham Forrest en Notts County stroomt heet Trent (A). Dit water heeft de stadions in het verleden meer dan eens doen overstromen.
 • Vraag 2. Apenhuizen is een buurtschap nabij Battum (C).
 • Vraag 3. De club Nuevo Chicago is afkomstig uit een van de minder frisse buurten (Mataderos) van Buenos Aires (B). Als buitenstaander of uit-supporter ben je er in het geheel je leven niet zeker.
 • Vraag 4. Het stadion van de Tranmere Rovers, Prenton Park, is gesitueerd in het ‘prachtige’ Birkenhead (C). Dat Birkenhead is geannexeerd door Liverpool doet niet ter zake in deze.
 • Vraag 5. De lange rij klinkers en medeklinkers is een plaatsnaam uit Wales (B). Dat het kan worden opgevat als een vorm van toetsenbord-dyslexie is een heel andere discussie.
 • Vraag 6. De club uit Sibiu is FC Hermannstadt (A), wat weer verwijst naar de Duitse naam van de stad. Ze staan op dit moment 14e in de Roemeense Liga 1, voor de liefhebbers van het voetbal aldaar.
 • Vraag 7. De favoriete bestemmingen voor Nederlanders met sleurhut of vouwwagen: Duitsland, Frankrijk, Spanje en België (A). Komend jaar waarschijnlijk Friesland en Drenthe……
 • Vraag 8. Ons aller Yolanthe (B) is de golddigger die geboren is op Ibiza.
 • Vraag 9. De velden van UD bevonden zich in het verre verleden, een periode waarin de prestaties nog boven NAP waren, in de uiterwaarden van de IJssel (D).
 • Vraag 10. De oudste club uit Zwolle is ZAC, net als UD lid van ONEC (Om en Nabij Eeuw (oude) Clubs).
 • Vraag 11. Het bedrijf van de meesteroplichter en paardenkenner uit Gorssel, Ger Visscher, heette Eurocommerce.
 • Vraag 12. Lebuinus is uiteraard geen Ierse stormram maar de geestelijke die zeer waarschijnlijk Deventer heeft gesticht (B).
 • Vraag 13. De groot filosoof die het legendarische ‘Dit hangt als een zwaard van Damascus boven de club’ bezigde, was uiteraard Renze de Vries (C), legendarisch FC Groningen-voorzitter en varkensboer.
 • Vraag 14. De (voormalig ?) wereldleider die in Potsdam heeft gewoond is Vladimir Poetin (C). Hij was als KGB-officier (of een van de opvolgers) gestationeerd in een luxe villa aldaar.
 • Vraag 15. De belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse politiek, die in Zwolle plaatsvond, is de oprichting van de SDAP (voorloper PvdA) in 1894.
 • Vraag 16. Patrick Sloof (C) heeft nooit Wie is de Mol gewonnen, hij was in 2011 zelf de mol.
 • Vraag 17. De IJssellinie, een bezoek waard overigens, moest ons beschermen tegen het Rode Gevaar (B).
 • Vraag 18. Herman Brusselmans was een veelbelovend talent bij Sporting Lokeren (A). Wij hopen voor hem dat hij beter kon voetballen dan schrijven. Maar dat zal wel niet.
 • Vraag 19. Het afgelopen jaar verschenen boek over de schrapers van Oranje is het Zwartboek Oranje (B).

 

Nog even de ultieme analytische beschouwingen vanuit het matchcenter:

 • Zoals aangegeven, in de laatste ronde was de vorm van de deelnemers goed. Tien spelers maakten 3 fouten of minder. En zelfs Ali R. dook op in het linker Weer te laat in vorm? Donald Trump stelde daarentegen teleur, evenals Stroopwafel Koning (meer een techneut, annex beta!). Ook Twan, Joost, Harm en ‘Peter van de scooters’ mogen wel wat vaker in een atlas kijken!
 • Een unicum verder: een vraag is door iedereen goed beantwoord. Dit was de vraag over Lebuinus. Enig historisch besef over onze stad is er dus wel degelijk! Ook op de vragen over wibocri Ger Visscher, de Ibiza-slut (Jolanthe van Wesley) en onze oude velden werd zeer goed gescoord;
 • Was er nog een bananenschil? Dat was vraag 14! Het historisch spitwerk van Dr. Boerma betaalde zich uit. Twee nerds hadden deze vraag goed (MMV en Roepie jr.), de rest ging de mist in. Andere vragen die wat moeizaam liepen waren de vragen 7 (vakantiebestemmingen, zijn nu ook niet top-of-mind natuurlijk) en vraag 16 (iets met WIDM en B-BN-ers);
 • Ja, hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit online-feest-gebeuren. De prijswinnaars zijn bekend en zullen spoedig thuis verrast worden door een mobiel UD-team. Het gaat hierbij ten eerste om de top 3 (El Grande, Fitte Fritz en Jerry L Beer). Zij waren overigens ook een of meerdere malen weekwinnaar. Mogelijk levert dat nog een extraatje op in de vorm van een klein bonusprijsje van Euro Patisserie BV… De andere weekwinnaars worden uiteraard niet vergeten: de Roepies (Holten, here we come, again), Bettega en Mart MV. Houd de deurbel in de gaten in de komende weken;
 • Leest u verder nog eens rustig de klassementen door dit weekend. Zie onder, en heel veel dank voor uw enthousiasme, inzet, alsmede de creativiteit bij het verzinnen van pseudoniemen en alter ego’s zoals Mighty Essie, Blub, Bettega en Martin Douma!

Last but not least danken wij Team Digitaal hartelijk en oprecht voor alle geboden technische en mentale ondersteuning in deze tocht.

Uitslag COVUD145 Pubkwiz Ronde 4 (historie & geografie)

Naam

Score

Naam

Score

Jerry L Beer

18

De Groentjes

14

Roepie jr

18

Cees de Graaf

13

El Grande

17

Martin Douma

12

Fitte Fritz

17

Jan van der Kloet

12

Mart Meerdink Veldboom

17

Edwin Adriaanse

11

Roepie

17

Astrid Timmermans Kok

11

Cecilia Kruger-Janssen

17

Harm Heeres

10

Bettega

17

Joost VZ Rutgers

9

Ik ben de mol

16

Peter Wichink Kruit

9

Mighty Essie

16

Twan

8

Ali Riza

15

Stroopwafel Koning

7

Fred Bomans

15

Donald Trump

4

 

Eindklassement COVUD Pubkwiz 2de Golf (2021)

Naam

Totaalscore

El Grande

68

Fitte Fritz

66

Jerry L Beer

65

Mart Meerdink Veldboom

63

Roepie

62

Roepie jr

62

Ik ben de mol

59

Cecilia Kruger-Janssen

56

Bettega

55

De Groentjes

53

Mighty Essie

50

Edwin Adriaanse

46

Martin Douma

42

Stroopwafel Koning

41

Cees de Graaf

40

Joost VZ Rutgers

37

Jan van der Kloet

37

Ali Riza

37

Donald Trump

37

Peter Wichink Kruit

36

Carlo van Bijsterveldt

35

Harm Heeres

31

Fred Bomans

28

Colmschate

28

Twan

27

Astrid Timmermans Kok

25

Badr Hari

17

Blub

13

Alatobi

12

Henk Schipper

8

Auke

8

Dennis

5

Fam van der aalst

5

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!